W dniu 09.04.2025 w ramach działań edukacyjnych prowadzonych w zadaniu pn. „Popularyzacja wyników badawczo-aplikacyjnych z badań nt. żywienie uczniów i ich postawy wobec żywności i żywienia oraz wdrożenie programu edukacji żywieniowej dla uczniów klas I-VIII szkół podstawowych Akronim: Junior-Edu-Żywienie (JEŻ-Bis), finansowanym ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego na podstawie Umowy nr MNISW/2024/DAP/137, w Zespole Szkół Specjalnych nr 90 w Warszawie odbyły się warsztaty kulinarne dla uczniów, które przeprowadzono według scenariusza „Moc rodzinnych posiłków, a ich tematem było ”Wspólne spożywanie rodzinnych posiłków”. Uczniowie dowiedzieli się jakie znaczenie ma wspólne przygotowanie i spożywanie posiłków, poznali zasady nakrywania stołu, w tym składanie serwetek i przygotowanie dekoracji potraw.
Warsztaty poprowadzili: dr inż. Marlena Pielak, dr inż. Sabina Karp-Paździerska, dr inż. Artur Głuchowski, dr inż. Piotr Sałek z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka, SGGW w Warszawie. Spotkanie koordynowała prof. dr. hab. Ewa Czarniecka-Skubina, kierownik Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.