15.05.2025 w Zespole Szkół Specjalnych w Starym Lubiejewie w ramach działań edukacyjnych prowadzonych w zadaniu pt. „Popularyzacja wyników badawczo-aplikacyjnych z badań nt. żywienie uczniów i ich postawy wobec żywności i żywienia oraz wdrożenie programu edukacji żywieniowej dla uczniów klas I-VIII szkół podstawowych”, Akronim: Junior-Edu-Żywienie (JEŻ-Bis), finansowanym ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego na podstawie Umowy nr MNISW/2024/DAP/137, odbyły się warsztaty kulinarne dla uczniów.
Warsztaty przeprowadzono według scenariusza „Moc rodzinnych posiłków. Temat: Wspólne spożywanie rodzinnych posiłków”. Uczniowie dowiedzieli się jakie znaczenie ma wspólne przygotowanie i spożywanie posiłków, poznali zasady nakrywania stołu, w tym składanie serwetek i przygotowanie dekoracji potraw, a także przygotowali drobne przekąski.
Warsztaty poprowadzili: dr inż. Marlena Pielak, dr inż. Artur Głuchowski, dr inż. Piotr Sałek z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka, SGGW w Warszawie.