Dla nauczycieli klas IV-VI

Prezentacja otwierająca

Wprowadzenie

01 02 Edukacja żywieniowa

01 03 Postawy wobec żywności i żywienia

01 04 Potrzeba edukacji żywieniowej

01 05 Podsumowanie

02 00 Wprowadzenie

02 01 Podstawowe pojęcia

02 02 Wybrane metody dydaktyczne

02 03 Co jest ważne

02 04 Identyfikacja

02 05 Ewaluacja

02 06 Praktyczne wskazówki

03 00 Wprowadzenie

03 01 Przewód pokarmowy

03 02 Czynność wydzielnicza

03 03 Funcje wątroby

03 04 Trawienie

03 05 Mikrobiota jelitowa

03 06 Losy wchłoniętych składników

04 00 Wprowadzenie

04 01 Podstawowe pojęcia

04 02 Piramida zdrowego żywienia

04 03 Talerz 

04 04 Wskazania 7U

04 05 Spożycie cukrów

04 06 Spożycie soli 

04 07 Zasady prawidłowego żywienia 

04 08 Witamina D 

04 09 Podsumowanie 

05 00 Wprowadzenie

05 01 Żywienie a zdrowie

05 02 Żywienie a zdolności poznawcze

05 03 Podsumowanie

06a 00 Wprowadzenie 

06a 02 Zburzenia odżywiania

06a 03 Nienormatywne 

06b 00 Wprowadzenie 

06b 01 Najczęściej występujące błędy 

06b 02 Błędy 

06b 03 Konsekwencje

06b 04 Niedobory

06b 05 Warto zapamiętać

00 07 Wprowadzenie

07 01 Współpraca: to się opłaca!

07 02 Przewodnik przypominajka A

07 03 Przewodnik przypominajka B

07 04 Ważny głos nauczyciela

07 05 Statystyka przewidywalności

07 06 Co robić a czego unikać

08 00 Wprowadzenie

08 01 Świat warzyw i owoców

08 02 Składniki odżywcze 1

08 03 Składniki odżywcze 2

08 04 Kolorowy świat

08 05 Realizacja zaleceń

08 06 Jak zwiększyć spożycie

09 00 Wprowadzenie

09 01 Woda główny składnik

09 02 Woda dlaczego jest ważna

09 03 Woda i napoje izotoniczne

09 04 Napoje energetyzujące

09 05 Napoje energetyzujące a bezpieczeństwo

10 00 Wprowadzenie

10 01 Warzywa

10 02 Owoce i przyprawy

10 03 Zboża i ziemniaki

10 04 Ryby

10 05 Mleko

10 06 Jaja

10 07 Miód

11 00 Wprowadzenie

11 01 Nazwa i trwałość produktu

11 02 Skład produktu

11 03 Wartość odżywcza

11 04 Podsumowanie

12 00 Wprowadzenie

12 01 Alternatywne modele

12 02 Makrobiotyczna

12 03 Podsumowanie

13 00 Wprowadzenie

13  01 Alergie i nietolerancje

13  02 Wskazania

13  03 Dieta bezmleczna vs dieta bez laktozy

13  04 Dieta bezglutenowa

13  05 Inne diety eliminacyjne

13  06 Zasady bezpieczeństwa

14  00 Wprowadzenie

14  01 Zmysły w percepcji

14  02 Znaczenie zmysłów

14  03 Wplyw wrażeń

14  04 Możliwości uatrakcyjnienia

15  00 Wprowadzenie

15  01 Łańcuch żywnościowy

15  02 Konsekwencje środowiskowe

15  03 System żywieniowy

15  04 Zrównoważony rozwój

15  05 Dieta planetarna

15  06 Znaczenie strączkowych

15  07 Inne zalecenia

16  00 Wprowadzenie

16  01 Ogólne zasady

16  02 Komponowanie posiłków

16  03 Specyfika  posiłków

16  04 Podsumowanie

17  00 Wprowadzenie

17  01 Strawność i biodostępność

17  02 Określenie energetyczności

17  03 Narzędzia 

17  04 Podsumowanie 

18  00 Wprowadzenie 

18  01 Wpływ na jakość 

18  02 Obróbka wstępna

18  03 Obróbka cieplna

18  04 Dekorowanie

19  00 Wprowadzenie

19  01 Bezpieczeństwo żywności

19  02 Bakteryjne zatrucia 

19  03 Higiena osobista

20  00 Wprowadzenie

20  01 Definicje

20  02 Konsekwencje

20  03 Przyczyny marnotrawstwa 1

20  04 Przyczyny marnotrawstwa 2

20  05 Metody

20  06 Zapobieganie

21  00 Wprowadzenie 

21  01 Istota zdrowia i choroby

21  02 Istota stylu życia

21 03 Zachowania zdrowotne

21  04 Składowe stylu życia 1

21  05 Składowe stylu życia 2

21  06 Uwagi końcowe