SGGW Witryn / Home / Strefa nauczyciela / Szkolenia otwarte / Dla nauczycieli klas IV-VIDla nauczycieli klas IV-VIPrezentacja otwierającaWprowadzenie01 02 Edukacja żywieniowa01 03 Postawy wobec żywności i żywienia01 04 Potrzeba edukacji żywieniowej01 05 Podsumowanie02 00 Wprowadzenie02 01 Podstawowe pojęcia02 02 Wybrane metody dydaktyczne02 03 Co jest ważne02 04 Identyfikacja02 05 Ewaluacja02 06 Praktyczne wskazówki03 00 Wprowadzenie03 01 Przewód pokarmowy03 02 Czynność wydzielnicza03 03 Funcje wątroby03 04 Trawienie03 05 Mikrobiota jelitowa03 06 Losy wchłoniętych składników04 00 Wprowadzenie04 01 Podstawowe pojęcia04 02 Piramida zdrowego żywienia04 03 Talerz 04 04 Wskazania 7U04 05 Spożycie cukrów04 06 Spożycie soli 04 07 Zasady prawidłowego żywienia 04 08 Witamina D 04 09 Podsumowanie 05 00 Wprowadzenie05 01 Żywienie a zdrowie05 02 Żywienie a zdolności poznawcze05 03 Podsumowanie06a 00 Wprowadzenie 06a 02 Zburzenia odżywiania06a 03 Nienormatywne 06b 00 Wprowadzenie 06b 01 Najczęściej występujące błędy 06b 02 Błędy 06b 03 Konsekwencje06b 04 Niedobory06b 05 Warto zapamiętać00 07 Wprowadzenie07 01 Współpraca: to się opłaca!07 02 Przewodnik przypominajka A07 03 Przewodnik przypominajka B07 04 Ważny głos nauczyciela07 05 Statystyka przewidywalności07 06 Co robić a czego unikać08 00 Wprowadzenie08 01 Świat warzyw i owoców08 02 Składniki odżywcze 108 03 Składniki odżywcze 208 04 Kolorowy świat08 05 Realizacja zaleceń08 06 Jak zwiększyć spożycie09 00 Wprowadzenie09 01 Woda główny składnik09 02 Woda dlaczego jest ważna09 03 Woda i napoje izotoniczne09 04 Napoje energetyzujące09 05 Napoje energetyzujące a bezpieczeństwo10 00 Wprowadzenie10 01 Warzywa10 02 Owoce i przyprawy10 03 Zboża i ziemniaki10 04 Ryby10 05 Mleko10 06 Jaja10 07 Miód11 00 Wprowadzenie11 01 Nazwa i trwałość produktu11 02 Skład produktu11 03 Wartość odżywcza11 04 Podsumowanie12 00 Wprowadzenie12 01 Alternatywne modele12 02 Makrobiotyczna12 03 Podsumowanie13 00 Wprowadzenie13 01 Alergie i nietolerancje13 02 Wskazania13 03 Dieta bezmleczna vs dieta bez laktozy13 04 Dieta bezglutenowa13 05 Inne diety eliminacyjne13 06 Zasady bezpieczeństwa14 00 Wprowadzenie14 01 Zmysły w percepcji14 02 Znaczenie zmysłów14 03 Wplyw wrażeń14 04 Możliwości uatrakcyjnienia15 00 Wprowadzenie15 01 Łańcuch żywnościowy15 02 Konsekwencje środowiskowe15 03 System żywieniowy15 04 Zrównoważony rozwój15 05 Dieta planetarna15 06 Znaczenie strączkowych15 07 Inne zalecenia16 00 Wprowadzenie16 01 Ogólne zasady16 02 Komponowanie posiłków16 03 Specyfika posiłków16 04 Podsumowanie17 00 Wprowadzenie17 01 Strawność i biodostępność17 02 Określenie energetyczności17 03 Narzędzia 17 04 Podsumowanie 18 00 Wprowadzenie 18 01 Wpływ na jakość 18 02 Obróbka wstępna18 03 Obróbka cieplna18 04 Dekorowanie19 00 Wprowadzenie19 01 Bezpieczeństwo żywności19 02 Bakteryjne zatrucia 19 03 Higiena osobista20 00 Wprowadzenie20 01 Definicje20 02 Konsekwencje20 03 Przyczyny marnotrawstwa 120 04 Przyczyny marnotrawstwa 220 05 Metody20 06 Zapobieganie21 00 Wprowadzenie 21 01 Istota zdrowia i choroby21 02 Istota stylu życia21 03 Zachowania zdrowotne21 04 Składowe stylu życia 121 05 Składowe stylu życia 221 06 Uwagi końcowe