Dla nauczycieli klas I-III

1. Wprowadzenie do programu Junior Edu-Żywienie (JEŻ)

2. Badania fokusowe przeprowadzone w ramach programu JEŻ

 

3. Talerz zdrowego żywienia

4. Zasady żywienia dzieci w wieku szkolnym

5. Normy żywienia dla dzieci 7 – 9 lat

6. Znaczenie edukacji żywieniowej w szkole – podstawy prawne

7. Edukacja żywieniowa w szkole – skuteczne narzędzia i programy

8.Współpraca szkoły z rodzicem – niezbędny element sukcesu

9. Zasady żywienia w stołówkach szkolnych

10. Dieta planetarna w żywieniu zbiorowym

11. Zdrowy sklepik szkolny jako element edukacji żywieniowej

12. Drugie śniadanie – ważny element edukacji żywieniowej

13a. Otyłość u dziecka w wieku szkolnym rozpoznanie, fakty, mity i zasady postępowania

13b. Dziecko z alergią w szkole – zasady komponowania diety

13c. Wpływ diety dzieci na ich rozwój poznawczy, zachowanie w szkole i wyniki w nauce

14a. Dieta dla zdrowia i środowiska – dieta planetarna cz.1

14b. Dieta dla zdrowia i środowiska – dieta planetarna cz.2

15. Dieta dla zdrowia i środowiska – marnowanie żywności

15a Dieta dla zdrowia i środowiska od kuchni

16. Warzywa i owoce

16a. Warzywa i owoce od kuchni

17. Produkty mleczne

17a. Produkty mleczne od kuchni

 

18. Produkty zbożowe

 

18a. Produkty zbożowe od kuchni

19. Mięso, ryby i jaja

19a. Mięso ryby i jaja od kuchni

20. Nasiona roślin strączkowych i orzechy

20a. Nasiona roślin strączkowych i orzechy od kuchni

21. Tłuszcze

22. Sól i cukier

22a. Sól i cukier od kuchni

23. Zdrowe napoje i przekąski

23a. Zdrowe napoje i przekąski od kuchni

24. Diety oparte o produkty pochodzenia roślinnego u dzieci

24a. Diety roślinne od kuchni

25a. Informacje na etykietach produktów spożywczych cz.1

25b. Informacje na etykietach produktów spożywczych cz.2

26. Warsztaty kulinarne w teorii

27. Edukacja żywieniowa dzieci poprzez warsztaty kulinarne. Jak gotować z dziećmi? Panel dyskusyjny

28. Edukacja żywieniowa w praktyce. Jak dobierać sprzęt i prowadzić proste warsztaty w klasie?

29. Warsztaty kulinarne – edukacja żywieniowa w praktyce

30. Podsumowanie szkolenia online