Strefa nauczyciela

Bezpłatne szkolenia

Platforma szkoleniowa

Nagrane szkolenia

Archiwum szkoleń

Materiały edukacyjne

Szukasz inspiracji do przeprowadzenia ciekawej lekcji o żywieniu? Wejdź i zobacz, jakie materiały edukacyjne, pomoce dydaktyczne i gotowe scenariusze zajęć czekają na Ciebie w tej sekcji. To nie tylko zbiór pomysłów, ale też bogactwo cennej wiedzy, którą warto, byś przekazał swoim uczniom. Edukacja o odpowiednim odżywianiu się, to podstawa dobrego życia. Dzięki niej kształtujesz zdrowe zachowania żywieniowe wśród swoich podopiecznych.

Jeżowe moce

Karty pracy dla uczniów po obejrzeniu filmów znajdują się tutaj

KONFERENCJE

W ramach II edycji Zadania „Junior-Edu-Żywienie” JEŻ bis odbędzie się szesnaście konferencji w szesnastu polskich województwach.

W programach tych konferencji znajdą się między innymi prezentacje wyników badań nt. poziomu wiedzy żywieniowej oraz zachowań żywieniowych uczniów, a także badań antropometrycznych i składu ciała uczniów klas I-VI ze szkół z danego województwa, ze wskazaniem najbardziej newralgicznych problemów rozpoznanych w przeprowadzonych na tym terenie badań.

Celem konferencji będzie również wypracowanie optymalnych metod wdrażania edukacji żywieniowej do szkół podstawowych.

Warsztaty kulinarne

Odkryj pasję do gotowania, by dzielić się nią ze swoimi uczniami. Zobacz cykl warsztatów kulinarnych, z których dowiesz się nie tylko, jak gotować smacznie i zdrowo, ale też jakie znaczenie mają różne składniki w odżywianiu się dzieci i młodzieży. Poznaj nasze propozycje na zdrowe śniadania, obiady i kolacje. Zobacz, co koniecznie powinno znaleźć się na talerzu. Z taką wiedzą, z całą pewnością, Twoi podopieczni chętnie będą towarzyszyć swoim rodzicom w kuchni.

 

Szkolenie dla nauczycieli uczniów klas I-III szkół podstawowych w ramach programu Junior-Edu-Żywienie (JEŻ).

 

Dieta dla zdrowia i środowiska

Warzywa i owoce od kuchni

Produkty mleczne od kuchni

Produkty zbożowe od kuchni

Mięso, ryby i jaja od kuchni

Nasiona roślin strączkowych i orzechy od kuchni

Sól i cukier od kuchni

Zdrowe napoje i przekąski od kuchni

Diety roślinne od kuchni

Relacja z warsztatów kulinarnych dla nauczycieli i uczniów klas 1-3 szkół podstawowych JEŻ

Zadanie finansowane jest ze środków Ministra.