warsztaty edukacyjne
Spotkanie szkoleniowe

W dniu 02.04.2025 w ramach działań edukacyjnych prowadzonych w zadaniu pn. „Popularyzacja wyników badawczo-aplikacyjnych z badań nt. żywienie uczniów i ich postawy wobec żywności i żywienia oraz wdrożenie programu edukacji żywieniowej dla uczniów klas I-VIII szkół podstawowych Akronim: Junior-Edu-Żywienie (JEŻ-Bis), finansowanym ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego na podstawie Umowy nr MNISW/2024/DAP/137, w Zespole Szkół Specjalnych nr 90 w Warszawie odbyło się spotkanie szkoleniowe dla rodziców oraz nauczycieli. Spotkanie poprowadził zespół reprezentujący nasz Instytut.

 

W ramach spotkanie wygłoszono 2 prelekcje dotyczące tematyki „Prawidłowe żywienie dzieci i młodzieży” oraz przeprowadzono dyskusję z uczestnikami.

 

1. Pierwszą prelekcję pt. „Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży” wygłosiła dr hab. Joanna Myszkowska-Ryciak, prof. SGGW z Katedry Dietetyki. Podczas wykładu zostały również poruszone zagadnienia związane z neofobią żywieniową oraz dietami eliminacyjnymi: bezglutenową, bezmleczną i bezlaktozową.

 

2. Drugą prelekcję pt. „Śniadanie – najważniejszy posiłek dnia” wygłosiła dr inż. Elżbieta Wierzbicka z Katedry Żywienia Człowieka. W czasie wykładu przedstawiono znaczenie oraz szczególną rolę śniadania w diecie dzieci i młodzieży, a także wskazówki ułatwiające komponowanie zbilansowanego śniadania.

 

Spotkanie koordynowała prof. dr. hab. Ewa Czarniecka-Skubina, kierownik Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

 

Informacja o wykładach na stronie szkoły