O projekcie

„Popularyzacja wyników badawczo-aplikacyjnych z badań nt. żywienie uczniów i ich postawy wobec żywności i żywienia oraz wdrożenie programu edukacji żywieniowej dla uczniów klas I-VIII szkół podstawowych. Akronim Junior-Edu-Żywienie (JEŻ-bis)”

Projekt Junior-Edu-Żywienie (JEŻ-bis) realizowany jest przez zespół naukowców pod kierunkiem prof. dr hab. Krystyny Gutkowskiej z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie. Czas projektu obejmuje lata 2024 i 2025.

Projekt jest kontynuacją prowadzonego w latach 2022-2023 w całej Polsce, w 2200 szkołach podstawowych, projektu „Przeprowadzenie badań naukowych z zakresu żywienia dzieci i młodzieży oraz opracowanie i wdrożenie programu edukacji żywieniowej uczniów klas I-VI szkół podstawowych. Akronim: Junior – Edu-Żywienie (JEŻ)”.

Realizatorem tego zadania był Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka (INoŻCz) Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (SGGW) we współpracy z Narodowym Instytutem Zdrowia Publicznego-PZH-PIB w Warszawie.

Zadanie zostało sfinansowane ze środków Ministerstwa Edukacji i Nauki.

I edycja projektu w czerwcu 2024 roku uzyskała honorowe wyróżnienie Kapituły Polskiego Godła Promocyjnego „Teraz Polska”.

Cele projektu Junior-Edu-Żywienie (JEŻ-bis):

► propagowanie, ewaluowanie i implementowanie do praktyki szkolnej rezultatów I edycji projektu Junior- Edu-Żywienie (JEŻ)

 

► uzupełnienia części badawczej projektu poprzez uwzględnienie uczniów klas VII-VIII, ich rodziców i nauczycieli – badania ilościowe i jakościowe z wykorzystaniem opracowanych kwestionariuszy i scenariuszy moderacji oraz badania antropometryczne i składu ciała uczniów

 

► badania z zakresu marnotrawstwa żywności szkołach i domach rodzinnych uczniów

 

► opracowanie publikacji popularno-naukowej dla szkół podstawowych propagującej „Dobre praktyki edukacji żywieniowej”

Publikacje

Realizatorem projektu jest Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka

Jednostka organizacyjna Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego o charakterze naukowo-badawczym, odpowiadająca za prowadzenie badań naukowych w dyscyplinie naukowej technologia żywności i żywienia.

Zadanie finansowane jest ze środków Ministra.