Konferencja Junior Edu Żywienie – bis, Rzeszów

28 października 2024 r. w Instytucie Technologii Żywności i Żywienia Uniwersytetu Rzeszowskiego odbyła się konferencja “Junior-Edu-Żywienie JEŻ – Bis: Cele, założenia, dotychczasowe doświadczenia”, ósma z cyklu szesnastu konferencji zaplanowanych we współpracy z kuratoriami, centrami doskonalenia zawodowego nauczycieli oraz partnerskimi ośrodkami akademickimi. Współorganizatorem było Podkarpackie Kuratorium Oświaty, reprezentowane przez starszego wizytatora Grażynę Tereszkiewicz oraz Podkarpacki Zespół Placówek Wojewódzkich (PZPW), Podkarpackie Centrum Edukacji Nauczycieli w Rzeszowie reprezentowane przez Panią Dyrektor Krystynę Wróblewską, Panią Wicedyrektor ds. Rozwoju i Promocji Małgorzatę Szybiak oraz Pana wicedyrektora ds. Oddziału w Krośnie Stanisława Fundakowskiego. Uniwersytet Rzeszowski reprezentowała dr inż. Katarzyna Rolf.

W ramach konferencji zaprezentowane zostały m.in. wyniki badań uzyskanych w projekcie „Junior-Edu-Żywienie” (JEŻ) w zakresie zwyczajów żywieniowych uczniów klas I-VI szkół podstawowych w województwie podkarpackim oraz ich stanu odżywienia na podstawie danych antropometrycznych i składu ciała na tle danych ogólnokrajowych. Przedstawiono również cele oraz założenia projektu “Junior-Edu-Żywienie JEŻ – Bis”, który jest realizowany w latach 2024-2025, w ramach którego organizowane będą dwa ogólnopolskie konkursy, a mianowicie jeden skierowany do nauczycieli szkół podstawowych pn. „Edukator Żywienia”, a drugi dedykowany uczniom pn. „Żywności nie marnuję, planetę szanuję” (https://jez.sggw.edu.pl/konkursy/).

 

Pobierz prezentację

 

Konferencję zrealizowano w ramach zadania „Popularyzacja wyników badawczo-aplikacyjnych z badań nt. żywienie uczniów i ich postawy wobec żywności i żywienia oraz wdrożenie programu edukacji żywieniowej dla uczniów klas I-VIII szkół podstawowych. Akronim Junior-Edu-Żywienie (JEŻ-Bis)”. Zadanie finansowane ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego na podstawie Umowy MNiSW/2024/DAP/137.