26 września 2024 r. odbyła się konferencja “Junior Edu Żywienie JEŻ – Bis: Cele, założenia, dotychczasowe doświadczenia” w Łodzi, trzecia z cyklu szesnastu konferencji zaplanowanych we współpracy ze szkołami i kuratoriami oraz centrami doskonalenia zawodowego nauczycieli. Współorganizatorem był Wydział Żywności i Biotechnologii Politechniki Łódzkiej, reprezentowany przez Panią Profesor Annę Diowksz. Centrum Doskonalenia Zawodowego Nauczycieli w Łodzi reprezentowała Pani Dyrektor Karolina Południkiewicz.
W ramach konferencji zaprezentowane zostały m.in. wyniki badań uzyskanych w projekcie „Junior-Edu-Żywienie” (JEŻ) w zakresie zwyczajów żywieniowych uczniów klas I-VI szkół podstawowych oraz ich stanu odżywienia na podstawie danych antropometrycznych i składu ciała, w województwie łódzkim na tle danych ogólnokrajowych. Przedstawiono również cele oraz założenia projektu “Junior Edu Zywienie JEŻ – Bis”, który jest realizowany w latach 2024-2025, w ramach którego organizowane będą dwa ogólnopolskie konkursy, a mianowicie jeden skierowany do nauczycieli szkół podstawowych pn. „Edukator Żywienia”, a drugi dedykowany uczniom pn. „Żywności nie marnuję, planetę szanuję” (https://jez.sggw.edu.pl/konkursy/).
Pobierz prezentację
Konferencja realizowana jest w ramach zadania „Popularyzacja wyników badawczo-aplikacyjnych z badań nt. żywienie uczniów i ich postawy wobec żywności i żywienia oraz wdrożenie programu edukacji żywieniowej dla uczniów klas I-VIII szkół podstawowych. Akronim Junior-Edu-Żywienie (JEŻ-Bis)”. Zadanie finansowane ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego na podstawie Umowy MNiSW/2024/DAP/137.