8 listopada 2024 r. w Regionalnym Ośrodku Doskonalenia Nauczycieli „WOM” w Katowicach odbyła się konferencja “Junior-Edu-Żywienie JEŻ – Bis: Cele, założenia, dotychczasowe doświadczenia”, dwunasta z cyklu szesnastu konferencji zaplanowanych we współpracy z kuratoriami, centrami doskonalenia zawodowego nauczycieli oraz szkołami. Współorganizatorem wydarzenia było Śląskie Kuratorium Oświaty w Katowicach, reprezentowane przez Panią Kurator – Aleksandrę Dylę i Małgorzatę Kaszturę, Dyrektor Wydziału Rozwoju Edukacji. Urząd Marszałkowski województwa śląskiego reprezentowała Dyrektor Departamentu Edukacji i Spraw Społecznych, pani Anna Kwaśniewska. WOM reprezentowała Pani Iwona Kruszewska-Stoły, wicedyrektor ds. Pedagogiki.
W ramach konferencji zaprezentowane zostały m.in. wyniki badań uzyskanych w projekcie „Junior-Edu-Żywienie” (JEŻ) w zakresie zwyczajów żywieniowych uczniów klas I-VI szkół podstawowych oraz ich stanu odżywienia na podstawie danych antropometrycznych i składu ciała, w województwie śląskim na tle danych ogólnokrajowych. Przedstawiono również cele oraz założenia projektu “Junior-Edu-Żywienie JEŻ – Bis” na lata 2024-2025, w ramach którego organizowane będą dwa ogólnopolskie konkursy, a mianowicie jeden skierowany do nauczycieli szkół podstawowych pn. „Edukator Żywienia”, a drugi dedykowany uczniom pn. „Żywności nie marnuję, planetę szanuję” (https://jez.sggw.edu.pl/konkursy/).
Pobierz prezentację
Konferencja została zrealizowana w ramach zadania „Popularyzacja wyników badawczo-aplikacyjnych z badań nt. żywienie uczniów i ich postawy wobec żywności i żywienia oraz wdrożenie programu edukacji żywieniowej dla uczniów klas I-VIII szkół podstawowych. Akronim Junior-Edu-Żywienie (JEŻ-Bis)”. Zadanie finansowane ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego na podstawie Umowy MNiSW/2024/DAP/137.